Geen gluten voor Mila, geen suiker voor Louis, geen lactose voor Emma… Dan maar geen taart

In basisschool De Straal in Rotselaar mogen de kindjes op hun verjaardag niet langer trakteren met taart, cake of koekjes. “In elke klas zit er intussen wel een leerling die allergisch of intolerant is voor gluten of lactose”, zegt directeur Frederik Beersaerts. “Die mogen dan nooit van dat lekkers eten en krijgen dan maar iets anders. Terwijl het net een feest moet zijn voor de volledige klas.”

“In elke klas zit er wel een kindje met een intolerantie of allergie”

In basisschool De Straal in Rotselaar mogen de kindjes op hun verjaardag niet langer trakteren met taart, cake of koekjes. “In elke klas zit er intussen wel een leerling die allergisch of intolerant is voor gluten of lactose”, zegt directeur Frederik Beersaerts. “Die mogen dan nooit van dat lekkers eten en krijgen dan maar iets anders. Terwijl het net een feest moet zijn voor de volledige klas.”

Chris Snick

“Tien of twintig jaar geleden waren kindjes met een voedselallergie of -intolerantie, eerder uitzonderlijk”, zegt Beersaerts. “Maar vandaag is dat dus niet meer zo, moet er bij elk traktaat wel iets aparts voorzien worden door de ouders of leerkrachten. Terwijl een verjaardag net iets is wat een volledige klas samen moet vieren. Daarom dat we besloten hebben voortaan niet meer te vieren met een traktaat. Wat sowieso ook wel past in ons beleid rond gezondheid.”

Beersaerts benadrukt wel dat de nieuwe aanpak niet betekent dat er niet meer gevierd zal worden. “Integendeel. De verjaardagen gaan niet zomaar voorbij. Een jarig kindje zal bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een bepaald spel in de klas. Of eens een langere speeltijd. Daar geniet élk kind van.  En maandelijks  zetten we op de speelplaats alle jarige leerlingen ook nog eens in de bloemetjes.”

Bij het Gemeenschapsonderwijs (GO!) hebben ze niet direct weet van andere scholen die omwille van een stijgend aantal voedselallergieën de ‘verjaardagstaart’ schrappen. “Al merken we wel dat dergelijke traktaten her en der ook omwille van een gezondheidsbeleid verdwijnen”, zegt woordvoerster Nathalie Jennes. “In de school van mijn kinderen is er om die reden ook geen taart, koek of cake meer met verjaardagen. In de plaats kunnen ouders jaarlijks een cent geven waarmee dan iets aangekocht wordt voor de klas.”

De Vlaamse Coeliakievereniging (glutenintolerantie) juicht de beslissing wel toe. “Sowieso maken ouders zich vaak zorgen over wat kinderen met een intolerantie buitenshuis eten”, zegt ondervoorzitter Chantal Devue. “Dat is zo op kamp met de jeugdbeweging, maar dus ook op school. Je wil niet dat ze iets fout eten én je wil dat er toch altijd een fijn alternatief is. Als de klas appelcake eet, wil je niet dat je kind dan een appel in de plaats krijgt. Daarom geven veel ouders vaak aan het begin van het schooljaar een koekjestrommel mee met daarin koekjes die ze wel mogen eten. Door het traktaat af te schaffen, is dat probleem opgelost. Al is het natuurlijk wel een makkelijkheidsoplossing en moet er dan inderdaad wel iets anders komen, zodat het toch een feest blijft voor de kindjes.”

Volgens Devue klopt het ook dat wel dat er in klassen almaar vaker kindjes zitten die geen gluten mogen eten. “De stijging zit hem wel vooral bij de glutensensitiviteit of -allergie waar intussen 7 op de 100 Belgen mee kampt. En dus niet bij glutenintolerantie waarbij je een zeer strikt dieet moet volgen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Daar heeft 1 op de 200 Belgen last van en dat cijfer is al jaren gelijk. Bij glutensensitiviteit is het dieet niet zo streng en gaan de klachten in de richting van vermoeidheid of een opgeblazen gevoel. Mensen die stoppen met het eten van gluten, zeggen dat ze dan minder klachten hebben. We merken dat daar ook wel voor een stuk  de hype rond het glutenvrij dieet speelt. Ook bij kinderen waar ouders bij vermoeidheid of darmklachten snel naar gluten kijken. De Vlaamse Coeliakievereniging raadt iedereen aan om eerst naar een arts te gaan, voor je zomaar gluten van het menu schrapt. Kwestie van te kunnen uitsluiten of het niet echt om intolerantie gaat.”

Het Nieuwsblad 5 sept. '19

« Terug

Sluiten